Avusturya 15 Ekim'de seçime gidiyor

Avusturya 15 Ekim'de seçime gidiyor

Avusturya'da 6,4 milyon seçmen, federal meclisin (Nationalrat) yeni üyelerini belirlemek için 15 Ekim'de sandık başına gidecek.

VİYANA - Avusturya'da 6,4 milyon seçmen, federal meclisin (Nationalrat) yeni üyelerini belirlemek için 15 Ekim'de sandık başına gidecek. Birçok siyasetçi, kanaat önderi ve gazetecinin ülkenin gidişatını belirleyeceğini savunduğu seçim, Avusturya'nın siyasi tarihinde ender rastlanan bir çekişmeye sahne oluyor. Siyasilerin, seçimi kazanmak için başvurduğu yöntemler kimi zaman seçimden daha fazla tartışılıyor.

8,7 milyonluk nüfusa sahip Avusturya'da yaklaşık 6,4 milyon seçmen, 15 Ekim'de yeni meclisi belirlemek üzere oy kullanacak. Ülke genelindeki 39 seçim bölgesinde halk, yeni meclisin 183 üyesini belirlemek için sandık başına gidecek.

Ülkede 22. kez yapılacak federal seçim için 9 eyalette kurulacak 800 sandığın yanı sıra ülke dışında yaşayan Avusturya vatandaşları da mektup yöntemiyle oy kullanabilecek.

Kadın seçmen sayısının yüzde 51,7 ile erkeklerden fazla olduğu ülkede, 16 yaşını doldurmuş bütün Avusturya vatandaşları oy kullanma hakkına sahip.

34 yıldır koalisyon hükümetleriyle yönetilen ülkede, 15 Ekim'de yapılacak seçimler sonucunda yine koalisyon hükümeti kurulması öngörülürken, mecliste yüzde 51'lik çoğunluğu oluşturan yani 93 milletvekiline sahip parti ya da partiler hükümeti kuracak.

Seçim barajının yüzde 4 olduğu Avusturya'da, seçimlerde oy kullanmayanlara herhangi bir cezai müeyyide uygulanmıyor.

2 bin 55 adaydan 20'si Türk kökenli

Ülkede 16 partinin yarışacağı seçime katılan 2 bin 55 aday arasında, Türk kökenli 20 aday bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli yaklaşık 110 bin seçmen oy kullanabilecek. Avusturya'da göçmenlerin kurduğu Gelecek için Yeni Hareket Partisi (NBZ), Vorarlberg bölgesinden 8 adayla meclise girmek için seçimlerde yarışacak.

Tüm partiler, vatandaşlara sandık başına gitme çağrısında bulunurken, 22. kez genel seçime gidilen ülkede en çok konuşulan konular arasında, göç, sığınmacı krizi, yabancıların ülkeye uyumu gibi konuların yanı sıra olası merkez sağ ve aşırı sağ koalisyonu yer alıyor.

Seçim sonucunda, Avrupa'da büyük yankılara neden olan 1999'daki Wolfgang Schüssel liderliğindeki Avusturya Halk Partisinin (ÖVP), aşırı sağcı Jörg Haider'in Özgürlük Partisi (FPÖ) ile kurduğu koalisyon benzeri bir durumun tekrarlanma ihtimali, başta ülkede yaşayan yabancılar olmak üzere Avrupa Birliği'nde (AB) de endişelere yol açıyor.

Unique Research şirketinin Avusturya'nın Heute gazetesi için yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre, seçimde Avusturya Halk Partisi- Liste Kurz (ÖVP) yüzde 34, Sosyal Demokrat Partinin yüzde 27, aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisinin yüzde 25, Yeşillerin yüzde 4, Yeni Avusturya Liberal Forum Partisi (NEOS) yüzde 4 ve Yeşillerden ayrılan Liste Pilz'in yüzde 4 oy alması bekleniyor.

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

HABERE YORUM KAT