Avrupa’daki Türkler de #TAMAM diyor

Avrupa’daki Türkler de #TAMAM diyor

Avrupa'daki Türkler 'Emeklilere çalışma izni, THY'de indirim' sözü verip tutmayanlara, banka bilgilerini vergi dairelerine, sosyal yardım kurumlarına aktarıp inkar edenlere #tamam diyor.

OKTAN ERDİKMEN - Erdoğan, Almanya ile yeni bir kavgayı göze alamadığı için Avrupa mitingini Bosna Hersek’te yaptı. Yandaş medyanın “gurbetçilere müjde” diye verdiği konuşmasındaki vaatlerin tamamı da, AKP’nin 2015 seçim beyannamesinde zaten bulunuyordu. Tutulmayan bu sözlerin temcit pilavı gibi sürekli anlatıp durulması gurbetçilere inandırıcı gelmedi.

Erdoğan iki önemli vaadinde de geri adım attı. Uçak biletlerinde indirim sözünü unuttu ve yurt dışından borçlanarak emekli olanların seçimden sonra Türkiye’de çalışabileceklerini söyledi. Oysa emekliler Türkiye’de zaten çalışabiliyorlar. Avrupa’daki seçmenlerin beklediği, borçlanarak emekli olanların Avrupa’da yaşadıkları ülkelerde çalışmalarına izin verilmesiydi. Erdoğan’ın istese bir KHK ile çözebileceği bu konuyu da seçim sonrasına atması gurbetçiler arasında hayal kırıklığı yarattı.

Yurt dışından aday gösterilenler

AKP’nin Bosna mitinginin yanı sıra, yurt dışından gösterdiği adaylar da hayal kırıklığı yarattı. İstanbul 3. Bölge 9. sıradan aday gösterilen eski UETD Genel Başkanı Zafer Sırakaya, geçtiğimiz haftalarda THY’den danışman maaşı aldığı iddialarıyla gündeme gelmişti. Bu iddialara ne UETD’den ne de THY’den bir yanıt geldi. Sırakaya, bırakın diğer seçmenleri ikna etmeyi, AKP’nin kendi kitlesini bile oy vermeye zor götürebilecek bir aday oldu.

Geçtiğimiz seçimde Almanya’dan aday gösterilen AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da aynı bölgede 12. sıradan listeye konuldu. AKP 3. bölgede haziran 2015 seçimlerinde 13 milletvekili çıkarabilmişti. Bu seçimde 10 milletvekilini geçmesi zor görünüyor. Yani Avrupa’daki Türklerin sorunlarını iyi kötü meclise götürmeye çalışan Yeneroğlu’nun garanti olmayan bir sıraya konulması da AKP’yi Avrupa’da olumsuz etkiledi.

Avrupa’da ikinci parti konumunda olan HDP,  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker’i İstanbul 3. Bölge 1. sıraya koydu. Öker’in seçilmesi baraj sürprizi olmazsa kesin.

MHP de Avrupa Türk Konfederasyon Genel Başkanı Cemal Çetin’i İstanbul 2. Bölge 2. sıradan aday gösterdi. En güçlü zamanında bile Avrupa’da yüzde 7’yi zor geçen MHP’nin Çetin’le oylarını arttırması pek mümkün görünmüyor.

CHP’nin yurt dışından gösterdiği adaylara gelince, listede CHP Berlin Birliği Başkanı Kenan Kolat’ı İstanbul 2. Bölge 20. sırada, eski Hollanda Birliği Başkanı Arzu Özalp’ı ise İstanbul 1. Bölge 24. sırada görüyoruz. Aday olan diğer birlik başkanları listeye giremedi.

CHP yurt dışından birkaç aday daha gösterse ve en az birini de seçilebilecek bir sıraya koysa, zaten artacak olan oylar daha yüksek bir seviyeye çekilebilirdi.

Gurbetçiler AKP’yi desteklemiyor

Türkiye’den bakıldığında Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın ezici çoğunlukla AKP’ye oy verdikleri yönünde doğru olmayan bir algı var. Oysa 1 Kasım 2015 seçimlerinde Almanya’da yaşayan 1 milyon 411 bin seçmenden, sadece 340 bini AKP’ye oy vermişti. 1 milyon 71 bin kişi ise iktidara oy vermedi.

Yurt dışında yaşayan seçmenlerin, kimi zaman yüzlerce kilometre mesafe kat ederek konsolosluklara ulaşması gerekiyor. Bu nedenle sandığa gitmeyenlerin önemli bir kısmı, ‘Ne de olsa kaybedeceğiz’ diyen muhaliflerdi.

AKP’liler ise devletin bütün imkanlarını kullanarak, Türkiye’den gönderilen paraları bol keseden harcayarak, konsoloslukları ve camileri birer parti bürosu gibi çalıştırarak seçmenlerini büyük ölçüde sandığa taşıdılar.

Partinin Avrupa’da, Türkiye ortalamasının üzerinde oy almasına neden olan bu durum, 24 Haziran seçimlerinde tersine dönecek gibi görünüyor.

AKP’nin referandum öncesinde Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkleri bir iç politika enstrümanı olarak kullanmak istemesi, milyonlarca insanın yaşadığı ülkelerin liderlerine ‘Nazi, terör destekçisi’ gibi ifadelerle hakaret etmesi, bu ülkelere karşı düşmanca bir politika izlemesi, yurt dışındaki vatandaşlarımızı çok zor durumda bıraktı.

Kavga çıkaranlar özel uçaklarına binip Türkiye’ye döndükten sonra, Avrupa’daki yurttaşlarımız ciddi oranda artan ayrımcılık, gizli çifte vatandaşlıkların iptal edilmeye başlanması, sosyal yardımların incelemeye alınması gibi sorunlarla baş başa kaldılar.

Hükümet, imzaladığı Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması’yla gurbetçilerin Türkiye’deki banka bilgilerini yaşadıkları ülkelere vermenin yolunu açtı. Bu durum da, vergi düzenlemeleri ve sosyal yardımlar açısından, Türkiye’de malvarlığı bulunanları çok ciddi cezalarla karşı karşıya bıraktı.

Bunların dışında, 2015 seçimleri öncesinde AKP tarafından yurt dışında yaşayan Türklere verilen sözler de tutulmadı. AKP ve Erdoğan 2015 seçim beyannamesinde vadettiği 17 sözden sadece 3’ünü yerine getirdi.

Yurt dışında yaşayan Türklerin, bu nedenlerle 24 Haziran’da #tamam diyeceklerini düşünüyorum.

HABERE YORUM KAT
6 Yorum