Avrupa’da önlemlerin gevşetilmesi : “Bu bir maraton, sürat koşusu değil“

Avrupa’da önlemlerin gevşetilmesi : “Bu bir maraton, sürat koşusu değil“

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Direktörü Andrea Ammon, Avrupa ülkelerinde koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi konusunda halkta yanlış beklentiler oluşturulmaması konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Direktörü Andrea Ammon, Avrupa ülkelerinde koronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi konusunda halkta yanlış beklentiler oluşturulmamasını istedi. Ammon “Bu bir maraton, sürat koşusu değil” diye konuştu. DW Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa Parlamentosu’nda telekonferans aracılığıyla konuşan Ammon, “İnsanlar salgının yakında bitmeyeceği yönünde psikolojik olarak hazırlanmalı” dedi. Kısıtlamaların adım adım gevşetileceğini ve bunun vaka sayıları üzerindeki etkisinin görülerek ilerleneceğini kaydeden Ammon, bu nedenle şu anda “normale dönüşün” söz konusu olmadığını vurguladı.

“GARDIMIZI DÜŞÜRMEMELİYİZ”

Alman hekim Ammon, “virüsün aşı bulunmadan kaybolmayacağını” belirterek “Gardımızı düşürmemeliyiz” ifadelerini kullandı. Ammon onay süreçleri hızlandırılsa da aşının geliştirilmesi aşamasında gerekli testlerin yapılmasının zaman alacağını söyledi. Maske kullanımının “yanıltıcı bir güvenlik hissi” yaratabileceğini söyleyen Ammon, maske kullanımının kişinin kendisini değil, diğerlerini koruyacağını belirtti ve henüz maske kullanımının salgının yayılmasını önlediğine dair bir bilimsel kanıt olmadığını vurguladı.

Alman hekim, sosyal mesafe kuralları ve ellerin sık aralıklarla yıkanmasının kısıtlamaların gevşetilmesi sürecinde de uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

ECDC: İNGİLTERE’DE PİK YAPMADI

Merkez’in Direktörü Ammon, İngiltere’nin halen pik yapması beklenen beş Avrupa ülkesinden biri olduğunu söyledi. Kendisi de koronavirüse yakalanan ve tedavisi bittikten sonra geçen hafta görevine dönen İngiltere Başbakanı Boris Johnson ülkede salgının pik yaptığını ve düşüş trendine girdiğini açıklamıştı.

İngiltere’de salgında şu ana kadar 190 bine yakın vaka tespit edilirken yaklaşık 28 bin 500 kişi de yaşamını yitirdi. Avrupa‘da İngiltere’den daha fazla virüs nedenli ölüm yaşanan tek ülke İtalya.

Ammon Bulgaristan’da halen vaka artışı olduğunu ancak İngiltere, Polonya, Romanya ve İsveç’te “son 14 günde çok önemli bir değişiklik” görmediklerini kaydetti. Ammon diğer bütün ülkelerde düşüş gözlemlediklerini söyleyerek “Cumartesi günü itibarıyla (Avrupa’da) ilk bulaşma dalgası piki geçilmiştir” dedi.

ECDC, AB üyesi 27 ülke, İngiltere, Norveç, Lichtenstein ve İzlanda’yı izliyor.

HALKWEB – BERLİN

FOTO: Twitter

HABERE YORUM KAT