'Avrupa’da kurban, sünnet, başörtüsü yasağı artıyor'

'Avrupa’da kurban, sünnet, başörtüsü yasağı artıyor'

SETA tarafından hazırlanan ve 12 Avrupa ülkesini kapsayan rapora göre; Avrupa’da minare, kurban, sünnet ve başörtüsü ile başlayan Müslüman yasakları artarak büyüyor.

İSTANBUL - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan ‘Siyasal Mühendislik ve Avrupa’da Dindar Muhafazakar Müslümanların Dışlanması’ raporunda Avrupa’da İslami uygulamalarla ilgili yasaklara dikkat çekildi. Nüfuslarının kayda değer bir yüzdesinin Müslümanlardan oluştuğu 12 Batı Avrupa ülkesinde Müslüman milletvekilleri ve İslam üzerine tartışmaları resmeden genel bir bakış sağlamak amacıyla Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk tarafından kaleme alınan raporda, “Kurban kesimi töreninden cami minaresi inşasına, erkek çocukların sünnet edilmesinden kadınların başörtüsüne kadar İslami uygulamalara karşı bir yasaklar dalgası söz konusu” denildi.

Kanuni yasaklar komşu ülkelere sıçrıyor

Müslüman karşıtı yasakçı dalganın büyüdüğü, komşu ülkelere sıçradığı ve giderek daha farklı İslami uygulama çeşitlerini hedef aldığına dikkati çekilen raporda, İslami uygulamalara karşı kanuni yasakların Belçika, Danimarka, Almanya, Norveç ve İsveç gibi kuzeybatı Avrupa ülkelerinde başladığı ifade edildi.

20181106_2_33287420_38783771_web.jpg

Müslüman azınlıklar yeterli temsil edilmiyor

Raporda, Müslüman azınlıkların Belçika, Hollanda ve İsveç haricinde tüm Batı Avrupa ülkelerinin ulusal yasama organlarında yetersiz temsil edildiği de belirtilerek şöyle denildi:

“Bu yetersiz temsil Fransa, Almanya ve İtalya gibi en fazla Müslümanın bulunduğu ülkelerdeki durumu düşündüğümüzde çok daha fazla insanı etkiliyor. Birçok Avrupa ülkesinde Müslümanların dini uygulamalarını doğrudan hedef alan ve yasaklayan ulusal mevzuat, Müslüman milletvekillerinin herhangi bir şikayeti veya sesli itirazı olmaksızın kabul edilmiştir. Erkek çocukların sünneti ile kadınların başörtüsüne ilişkin yasaklar ve birkaç Batı Avrupa ülkesinde kabul edilmiş kurban kesme yasağı buna örnektir.”

HABERE YORUM KAT