Atatürk, yurt dışındaki temsilciliklerde anıldı

Atatürk, yurt dışındaki temsilciliklerde anıldı

Türkiye'nin yurt dışındaki temsilciliklerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma törenleri düzenlendi.

BERLİN - Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 81. yılında dünyada genelindeki  Türk misyonlarında anıldı.

Türkiye'nin Paris, Brüksel, Londra, Budapeşte, Stockholm, Roma büyükelçilikleriyle Almanya'daki 13 başkonsolosluk ve Rotterdam Başkonsolosluğunda 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla düzenlenen törenlere çok sayıda vatandaş katıldı.

Tüm misyonlarda yerel saatle 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu, ardından İstiklal Marşı okundu.

Almanya

Berlin Başkonsolosluğu'nda düzenlenen anma töreninde, ilkokul öğrencileri Atatürk'ü anlatan şiirler okudu.

Burada konuşan Başkonsolos Olgun Yücekök, Atatürk'ü ilk olarak büyükannesinden dinlediğini belirterek, ''Büyükannem Manisalıydı ve düşman askerlerinin nasıl da kaçarken yakıp yıktıklarını iyi biliyordu. Atatürk'ün de Türkiye'yi kurtaran büyük bir kurtarıcı olduğunu anlatırdı. Benim Atatürk'ü ilk tanımam böyle oldu." ifadesini kullandı.

Kurtuluş Savaşı'na katılarak şehit olanlara, gazi kalanlara minnettar olduklarını dile getiren Yücekök, kendilerine emanet edilen sancağı gelecek nesillere en iyi şekilde devretmek için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Köln Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törende de Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun şahsında dava, silah arkadaşları, istiklal mücadelesinin tüm kahramanları, tüm şehitlerle gaziler saygı ve şükranla anıldı.

Başkonsolos Ceyhun Erciyes, 10 Kasımların Atatürk'ün hayatını, ideallerini ve Cumhuriyet'i daha iyi anlamak ve gençlere daha iyi anlatmak için bir fırsat teşkil ettiğini söyledi.

Erciyes, Türk milletine bırakılmış en büyük emanetin Cumhuriyet olduğunu, Cumhuriyet'i muasır medeniyet seviyesinin ötesine taşıyabilmek için birlik ve beraberlik içinde az zamanda daha çok işler başarılması gerektiğini kaydetti.

Essen Başkonsolosluğu'ndaki törene katılan Duisburg Essen Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Ünalan, Atatürk'ün 1917'de Veliaht Sultan Vahdettin ile katıldığı Almanya seyahatinde, Essen kentini ziyaretiyle ilgili sunum yaptı.

Belçika

Brüksel'de düzenlenen anma töreninde konuşan Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü, her sene aynı şevk ve heyecanla Atatürk'ü andıklarını söyledi.

"Ölümünün ardından 81 yıl geçmesine rağmen halen bu kadar büyük bir heyecanla, saygıyla ve bağlılıkla anılan bir lider yoktur." diyen Gümrükçü, "Bu dahi tek başına Atatürk'ün ne kadar nadide ve istisnai bir lider olduğunu ve Türk milletinin kalbinde onun için beslediği sevginin ne kadar büyük olduğunu başlı başına ortaya koymaktadır." ifadesini kullandı.

Programda, "Güneşin Adı Atatürk" belgeseli gösterimi de yapıldı.

Törene, Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Belçika'daki Türk kurumlarının temsilcileri, diplomatik ve askeri erkandan çok sayıda kişi katıldı.

NATO Temsilciliğinde anma töreni

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği'ndeki törene, Daimi Temsilci Büyükelçi Basat Öztürk, NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Tümgeneral İsmail Üner, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Tacan İldem ile diplomatik ve askeri erkandan birçok isim katıldı.

Tören, Büyükelçi Öztürk'ün konuşması, Atatürk'ün fotoğraf ve görüntülerini içeren sunum ve şiir okunmasıyla son buldu.

Fransa

Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu'ndaki törende konuşan Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Atatürk'ü farklı kılan onun bizzat kişiliği olduğunu söyledi.

Musa, "Atatürk'ü bu kadar unutulmaz ve vazgeçilmez kılan, bu kadar sevilmesini sağlayan milletin bağrında bu kadar köklü yer edinmesine zemin hazırlayan nedir? Bunu her defasında irdelemek gibi milli görevle de muhatap olduğumuzu düşünüyorum." ifadelerini kullanarak, Atatürk'ün öncülük ettiği mücadelenin ilham kaynağı teşkil ettiğini belirtti.

Türk milletinin hedefinin, muasır medeniyet seviyesine ulaşmak olduğuna işaret eden Musa, bu seviyenin birçok alanda yakalandığını, Türkiye'de terör konusunda yıllardır mücadele yürütüldüğünü vurguladı.

Musa, "Barış Pınarı Harekatı'yla Türkiye, sınırlarının ötesinde de barışa herkesten ve her ülkeden daha fazla önem verdiğini ve barış tesis etmek için her şeyi göze aldığını ve alacağını göstermiştir." dedi.

Türkiye'nin tüm sınamalardan güçlü çıktığını ve çıkmaya devam edeceğine dikkati çeken Musa, yurt dışında yaşayan Türk toplumunun da Türkiye'nin mücadelesine en anlamlı katkı vereceğinden şüphe duymadığını belirtti.

Törene, OECD Nezdindeki Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Erdem Başçı, Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin, diplomatik temsilciler ve vatandaşlar katıldı.

Hollanda

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'ndaki törene, konsolosluk çalışanları ve Türk sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Başkonsolos Aytaç Yılmaz'ın günün önemine dair konuşmasının ardından, Atatürk'ün hayatından kesitlerin bulunduğu video sunumu yapıldı. 

Tören, keman sanatçısı Ozan Çetinkaya'nın icra ettiği Atatürk'ün en sevdiği eserlerle son buldu.

İtalya

Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'ndeki törene, Roma Büyükelçisi Murat Salim Esenli ile eşi Evren Esenli, büyükelçilik yetkilileri, Roma'da eğitim gören Türk öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Büyükelçi Esenli, Mustafa Kemal Atatürk'ün karakteristik özelliklerini, veciz sözlerinden verdiği örneklerle anlattı.

Büyük Önder için Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu'nda da Başkonsolos Özgür Uludüz ev sahipliğinde tören düzenlendi.

İspanya

Madrid'de de büyükelçilik rezidansında Büyükelçi Cihad Erginay'ın düzenlediği törene, büyükelçilik çalışanları, askeri temsilciler ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. 

Macaristan

Budapeşte'deki Naphegy Meydanı'nda bulunan Atatürk büstü önündeki programda, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. 

Törene, Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Macaristan Temsilcisi Büyükelçi Selda Çimen ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İsveç 

Stockholm Büyükelçisi Hakkı Emre Yunt ev sahipliğinde büyükelçilikte düzenlenen törene, Askeri Ataşe Albay Metin Demirkıran, elçilik çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Yunt, "Cumhuriyetimizin kurucusu, eşsiz komutan ve büyük devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, vefatının 81. yılında saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz." ifadesini kullandı.

Askeri Ataşe Metin Demirkıran, Atatürk'ün izlediği yolun, diplomasinin ve devlet adamlığının büyük bir başarı olduğunu vurguladı.

İsviçre

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğundaki törende konuşan Başkonsolos Mehmet Sait Uyanık, Mustafa Kemal Atatürk'ü ayrıcalıklı lider yapan özelliğinin çok yönlü şekilde gelişme, ilerleme ve hep daha ileri gitme azmi olduğunu ifade etti.

Uyanık, bu azmin Atatürk'ün ülkenin geleceğini emanet ettiği Türk gençliğine verdiği temelin değeri olduğunu belirterek, "Kendini her alanda ve sürekli geliştiren nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünmenin ilk adımıdır. Bu adım, yeni nesillerin geçmişi bilerek, ülkelerine ve kültürlerine sahip çıkma bilinciyle doğru şekilde geleceğe hazırlanmalarından geçer." diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 80. yılında Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da törenle anıldı.

Türkiye'nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Safa Kavakcı'nın ev sahipliğinde, büyükelçilikte düzenlenen törene, elçilik çalışanları ile Malezya'daki Türk misyon temsilcileri ve bazı Türk vatandaşları katıldı.

Selamlama konuşmasını yapan Büyükelçi Kavakcı, Atatürk'ü saygıyla yad ettiğini kaydetti.

Atatürk'ün vefat ettiği saat 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Askeri Ataşe Albay Özer Çalışkan, Atatürk'ün yakın Türk tarihindeki önemini vurgulayarak, bağımsızlık mücadelesinin, dünya milletlerine örnek olduğunu belirtti.

Programın sonunda, Atatürk'ün hayatının önemli dönüm noktalarını anlatan 5 dakikalık bir video gösterimi sunuldu.

Atatürk, ebediyete intikalinin 81'inci yılında Çin'in başkenti Pekin'de anıldı

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinde, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü dolayısıyla tören düzenledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 81'inci yılında Çin'deki Türk vatandaşlarının katılımıyla düzenlenen törende, Atatürk'ün hayatından kesitlerin sunulduğu kısa film izlendi.

"Atatürk, devlet liderliğindeki üstün kabiliyetiyle konuşulmaya başlanmıştır"

Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, burada yaptığı konuşmada, "Atatürk'ü anmanın en doğru yolunun, O'nun eylemlerini ve işaret ettiklerini doğru anlayarak, değerleri zihnimizde köklendirmek olduğu kanaatindeyim." ifadelerini kullandı. 

Atatürk'ün, Türk milletinin tüm zorlukların üstesinden geleceğine, varlığını ve bağımsızlığını sonsuza dek mahfuz tutacağına yönelik inancının bir an olsun sarsılmadığını belirten Önen, şunları söyledi:

"Bu kanaati, bu vatanın evlatlarının savaş meydanında ve cephe gerisindeki cesaretini gördükçe daha da kuvvetlenmiştir. İçinde bulunulan koşulların acımasız çetinliğine ve art arda yapılan savaşların yıprattığı halkımızın sefaletine rağmen bu sarsılmaz inançla zafere odaklanıp, 'ya istiklal ya ölüm' diyerek yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, vatanımızı müstemleke olarak görmeye can atan devletlerin iştahına karşı durmuş ve dünya tarihine altın harflerle kazınan bir kurtuluş destanının yazılmasına öncülük etmişlerdir."

Önen, Atatürk'ün fikirlerinin ve eserlerinin Türk milletince sonsuza kadar yaşatılacağını vurgulayarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve tüm şehitlere rahmet diledi.

Nur Sultan Büyükelçiliğince anma töreni düzenlendi

Atatürk, ebediyete intikalinin 81. yılında Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da törenle anıldı.

Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçiliğince elçilik binasında düzenlenen törene, Kazakistan'daki Türk kurumları temsilcileri, Türk diplomatlar ve Kazakistan'da yaşayan Türk vatandaşlar katıldı.

Törende, Atatürk hakkında kısa film gösterildi, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türkçe kursu kursiyerlerince şiirler okundu, Atatürk'ün fotoğraflarından oluşan sergi açıldı.

Türkiye'nin Nur Sultan Büyükelçiliği İkinci Katibi Buğra Sır, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün ömrünü halkın özgürlüğünü sağlayacak kapsamlı reformlara adadığına işaret ederek, "Bugün çok iyi biliyoruz ki, ülkemizde kadın hakları başta olmak üzere vatandaşlarımızın sahip olduğu pek çok siyasi ve sosyal hak, Atatürk'ün vizyoner liderliği olmadan bu kadar erken tarihlerde ve sancısız bir şekilde elde edilemezdi." ifadelerini kullandı.

Pakistan

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçiliğinde yapılan anma törenine, Büyükelçi İhsan Mustafa Yurdakul, eşi Zlatomira Yurdakul ile elçilik çalışanları ve Türk vatandaşları katıldı.

Büyükelçi Yurdakul, yaptığı konuşmada Atatürk'ün yaşadığı döneme dikkati çekerek, "Atatürk, Türk tarihini ezelden ebede giden bir akış kabul edersek, nehrin kurumaya yakın olduğu bir dönemde, Allah'ın bir lütfu olarak ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

Yurdakul, Atatürk'e olan saygı ve sevginin hiçbir zaman değişmeyeceğini vurguladı.

Maboçoğlu, Pakistan'ın milli şairi Muhammed İkbal'in Atatürk'le ilgili söylediği, "Bizim aslımız rengi uçmuş bir kıvılcım iken, O'nun bakışıyla cihanı kaplayan ve aydınlatan bir güneş haline geldik." sözlerini de anımsattı.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da törenle anıldı

Cakarta Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Burak Ali Karacan'ın ev sahipliğinde, büyükelçilikte düzenlenen anma törenine, İkinci Katip Batuhan Baçkır ve Askeri Ateşe Albay Burak İnan'ın yanı sıra elçilik çalışanları ve ülkede yerleşik bazı Türk vatandaşları katıldı.

Baçkır, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün taşıdığı anlamın hiçbir zaman azalmayacağını vurguladı.

Atatürk'ün düşünce ve ilkelerinin herkesin yolunu aydınlatmaya devam ettiğinin altını çizen Baçkır, "Bu inanç ve anlayışla, 'en büyük eserim' dediği ve gelecek nesillere, yani bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni, O'nun koyduğu hedefler doğrultusunda yüceltmek için var gücümüzle çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de törenle anıldı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Askeri Ataşe İsmail Hakkı Köseali, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, büyükelçilik çalışanları, Türk kurumlarının temsilcileri katıldı. 

Saat 09.05'teki saygı duruşunun ardından, büyükelçilikteki Türk Bayrağı yarıya indirildi ve Büyükelçi Özoral, anıta çelenk bıraktı.

Daha sonra Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği'nde devam eden törende konuşan Özoral, Atatürk'ün yaşadığı dönemde emperyalizme büyük darbe vurduğunu söyledi.

Emperyalizmin askeri güçle dünyaya hakim olma politikasında 20. yüzyılın başına kadar büyük başarılar elde ettiğini ve bu politikanın 1. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar sürdüğünü belirten Özoral, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak ondan sonra bir dönüm noktasına gelindi. Bu dönüm noktasının mimarı da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Emperyalistler, Kurtuluş Savaşı'nda ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ten öyle bir şamar yediler ki; bu şamarı hala unutabilmiş değiller. 

Hala her gün bizden bunun hesabını sormaya çalışıyorlar. Bunun için bizlerdeki Atatürk sevgisini azaltmaya çalışıyorlar. Atatürk, ölümünden sonra en fazla saldırıya uğrayan manevi şahsiyet. Bunun en temel sebebi emperyalistlerin yediği o tokat." 

"Atatürk'ün bizlere gösterdiği hedeflere doğru yürüyeceğiz"

Atatürk'ün 57 yıllık hayatına çok güzel şeyler sığdırdığına ve çok ağır şartlar altında memlekete adanmış bir hayat yaşadığına işaret eden Özoral, "Atatürk sevgisi, bizleri bir araya getiren, Cumhuriyet'i ayakta tutan en temel değerlerden biridir. Emin olun ki Atatürk sevgisini kaybettiğimiz gün, milletimizin var olma umudu da kaybolacaktır. İşte emperyalistlerin uğraştıkları şey de bu." diye konuştu.

Özoral, bu sevgiyi genç kuşaklara anlattıkça Atatürk'ün mirasını yaşatmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"15 Temmuzlarda sokaklara dökülerek, milli ve yerli savunma sanayimizi ve ekonomimizi geliştirerek Atatürk'ün bizlere gösterdiği hedeflere doğru yürüyeceğiz fakat her yeni nesil, bu bayrak yarışını daha ileriye taşımak zorunda. Bayrağı ve Atatürk sevgisini daha ileriye taşıyacağız ki bize bugüne kadar umut besleyen mazlum milletler umutlarını sonsuza kadar sürdürsün."

Atatürk'ün hayatından kesitlerin yer aldığı film gösteriminin de yapıldığı törende, Atatürk hakkında kompozisyon ve şiirler okundu. 

Rusya'nın başkenti Moskova'da törenle anıldı

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Büyükelçi Mehmet Samsar ile elçilik çalışanları ve Türk vatandaşları katıldı.

Samsar, burada yaptığı konuşmada, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini halkın egemenliğine ve demokrasiye dayandırdığını belirterek, "Bugün, Atatürk gibi lidere sahip olmaktan gurur duyuyoruz ve bizlere bıraktığı eseri daha da ileriye götürmek için birlik ve beraberlik içerisinde çalışmamız gerektiğinin bilincini taşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Atatürk'ün, Türk toplumunun gelişmesi için toplumsal hayatın bütün unsurlarını içeren devrimler yaptığına dikkati çeken Samsar, Türk milletinin, Atatürk'ün düşüncülerinden güç alarak ilerlemeye devam edeceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT