Almanya'da yeni yılda neler değişecek?

Almanya'da yeni yılda neler değişecek?

Almanya’da yeni yılda asgari ücrete, çocuk parasına ve emekli maaşlarına zam geliyor. Sigorta payları ve az kazananlardan alınan vergiler düşüyor. İşte 2019'daki önemli değişiklikler!

OKTAN ERDİKMEN - Almanya'da yasal asgari saat ücreti 1 Ocak 2019'dan itibaren 42 cent ve yıl içerisinde yeniden 16 cent arttırılacak ve 9,19 avroya yükselecek. Ocak ayından itibaren temizlik işçileri, mart ayından itibaren çatı ve inşaat ustaları, mayıs ayından sonra da boya ve cila ustaları daha yüksek asgari ücret alacaklar. Çalışma süresini belirli oranlarda kısaltmak isteyenler de, 2019 yılından itibaren tam zamanlı çalışmaya geri dönme hakkına sahip olacaklar. Brückenteilzeit olarak tarif edilen bu düzenleme, yalnızca 45'ten fazla işçi çalıştıran şirketler için geçerli olacak.

Çocuk parası 10 avro artacak

Almanya'da ilk 2 çocuk için ödenen çocuk parası 30 Haziran 2019 tarihine kadar çocuk başına 194 avro, üçüncü çocuk için 200 avro, 4. ve sonraki çocuklar içinse 225 avro olarak hesaplanacak. 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren bu miktar 10 avro arttırılarak, ilk 2 çocuk için çocuk başına 204 avro, 3. çocuk için 210 avro, 4. ve sonraki çocuklar içinse 235 avro yapılacak.

Çocuk parasının dışında çocukları olan ailelerin vergiden muaf tutuldukları miktarlarda da arttırıma gidilecek. Böylece ailelerin eline bir miktar daha fazla para geçmiş olacak.

cocuk-parasi.png

Emeklilik yasalarında değişiklikler

Yeni düzenlemeye göre 2025 yılına kadar emekli maaşı seviyesi mevcut maaşın en az yüzde 48'inde tutulacak ve federal hükümet, emeklilik kasalarına yapılan ödemeleri yüzde 20'nin üzerine çıkaramayacak. 

Batı Almanya’da önümüzdeki yıl yüzde 3,2 ve Doğu Almanya’da yüzde 3,9 emekli maaşı artışı yapılması planlanıyor.

48 bin emekli vergi ödeyecek

Öte yandan emekli maaşlarında yapılacak artış nedeniyle on binlerce emekli vergi ödemek zorunda kalacak. Finans Bakanlığı’nın verilerine göre 48 bin kişi düzenlemeden ilk kez etkilenecek.

2005 ve öncesinde emekli olanların maaşlarının yüzde 50’si vergiye tabiyken, 2019 itibariyle emekli olanların maaşlarının yüzde 78’i, 2040’tan sonra emekli olanların ise maaşlarının tümü vergiye tabi olacak.

Annelere emeklilik avantajları

1992 yılından önce çocuk doğuran anneler, ek haklara sahip olacak ve 2019 yılından itibaren 2,5 emeklilik puanı (Rentenpunkte) ve 2,5 yıl yetiştirme senesi (Erziehungszeit) hakkına sahip olacaklar. 1992 yılından sonra doğan çocuklar için bu süre 3 yıl olarak hesaplanacak. 

Sigorta paylarında indirim

Yasal Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan değişiklikler sayesinde, 1 Ocak 2019'dan itibaren işçiler tarafından yapılan ödemeler az da olsa düşecek. Öncesinde kasalar için ek ödemeler sadece sigortalılar tarafından yapılıyordu. Bu kısım artık işçi, iş veren ve sağlık kasası tarafından ortak karşılanacak. Serbest çalışanların ödedikleri miktar da ocak ayından itibaren yaklaşık yarı yarıya azalarak 171 avro olacak.

Bakım sigortasında artış

Bakım sigortası ödemeleri ise az da olsa arttırılacak. Ödeme miktarlarında yüzde 0,3'lük bir zam yapılacak. Bakım sigortalarının mali durumunun iyi olmaması buna gerekçe gösteriliyor. Yeni dönemde çocuklu çalışanlar brüt gelirlerinin yüzde 2,85'ini buraya ödeyecekler. Bu ödemenin yarısı iş veren tarafından karşılanacak ancak işçiler eskiden ödedikleri yüzde 1,275 oran yerine 1,425'lik bir oranda katkı payı sunacaklar.

Az kazananlardan az sigorta payı

Minijob olarak bilinen 450 avroya kadar olan maaşlar ve Midijob olarak bilinen 450-1300 avro arasındaki maaşlardan (önceden 850 avro idi) daha az sosyal sigorta payı kesilecek. Minijob olarak tabir edilen işlerden alınan maaş, aylık 450 avroyu ve yıllık da 5400 avroyu geçemiyor. 

AB içindeki telefon ücretlerine üst sınır

Avrupa Birliği içerisinde roaming ücretlerinin düşürülmesinin ardından telefon görüşmeleri için ödenen ücretler de azalacak. Avrupa Birliği, 2019 yılının mayıs ayından itibaren telefon görüşmesi ücretlerinin dakikada 19 centi geçemeyeceğine karar verdi. AB içerisindeki numaralara gönderilecek olan kısa mesajlar da 6 centten fazla ücretlendirilemeyecek. 

Kiracıdan alınan tadilat parasında indirim

1 Ocak 2019'da yürürlüğe girecek olan Kiracı Koruma Yasası (Mieterschutzgesetz) sayesinde, ev sahipleri evin bakım ve onarım masraflarının en fazla yüzde 8'ini kiracıdan talep edebilecek. Bu oran bu tarihe kadar yüzde 11'di. 

Dizel araç yasakları

Yeni yılda Hamburg ve Stuttgart’ın ardından Frankfurt, Mainz şehirlerinde ve Essen yakınlarında otobanın bir bölümünde bazı dizel araç modellerine yasak uygulanacak. Birçok büyükşehir de benzer düzenlemeler yapmak üzere harekete geçmiş durumda.

İnternetten araç kaydı

Almanya’da araç sahipleri 2019 yılından itibaren internet üzerinden araçlarının ilk kayıtlarını (Erstzulassungen) yapabilecekler. Bu düzenleme yeni ve ikinci el araç satın alanlar için büyük bir kolaylık sağlayacak.

WhatsApp reklam gösterecek

Facebook tarafından satın alınan WhatsApp, halihazırda milyarlarca insan tarafından kullanılıyor ancak herhangi bir maddi getirisi yok. Uygulama 2019 yılının şubat ayından itibaren reklamlar göstermeye başlayacak. Şirket yetkilileri, reklamların öncelikle “Durum” kısmında gösterileceğini belirtiyor. Öte yandan iş yerleri için de müşterilerine doğrudan ulaşmayı sağlayan bir iş altyapısı kurulacak.

 

NOT: Bu yazıdaki bilgileri aşağıda belirtilen linklerdeki yazı ve haberlerden derledim:

https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.2019-was-sich-im-naechsten-jahr-alles-aendern-wird.2d73c4b9-17b2-4470-a9db-ada5336f4576.html

https://www.deutsche-handwerks-zeitung.de/aenderungen-neue-gesetze-2019/150/3098/377250

https://fernzeyn.com/on-binlerce-emekliye-vergi-soku/

https://www.faz.net/aktuell/finanzen/meine-finanzen/mieten-und-wohnen/welche-neuen-rechte-mieter-von-kommendem-jahr-an-haben-15911894.html

https://www.autobild.de/artikel/2019-neuerungen-fuer-autofahrer-14045685.html

HABERE YORUM KAT