Almanya’da Selefilere baskın: Devleti “korona” bahanesiyle 61 bin 460 avro dolandırmışlar

Almanya’da Selefilere baskın: Devleti “korona” bahanesiyle 61 bin 460 avro dolandırmışlar

Berlin’de yalan beyanda bulunarak, devletin korona yardımlarından yararlanmakla suçlanan Selefilerin ev ve işyerlerine geniş çaplı operasyonlar düzenlendi. Polis, baskında 61 bin 460 avroya el koydu.

Berlin’de Selefilere ait olduğu belirtilen yerleşke ve arabalara “dolandırıcılık” şüphesiyle baskınlar düzenlendi. DW Türkçe’nin haberinde, şüphelilerin yalan beyanlarla devletin sağladığı acil korona yardımlarından yararlandığı belirtildi. Berlin Emniyeti’nin kent çapında yapıldığını belirttiği, yaklaşık yüz polisin katıldığı operasyonda 11 ev ve iş yeri ile beş araba arandı. Baskınlarda bir şüpheli gözaltına alınırken, dolandırıcılık yoluyla elde edildiğinden şüphelenilen toplam 61 bin 460 avroya el konuldu. Yetkililer bu yolla elde edilen toplam tutarın 94 bin avro civarında olduğunu düşünüyor.

FUSSİLET CAMİSİNİ ANİS AMRİ DE ZİYARET EDİYORMUŞ

Operasyonun odak noktasında yardımlardan yararlanabilmek için kendilerini küçük işletme olarak tanıtan beş şüpheliden oluşan bir grubun bulunduğu belirtiliyor. Söz konusu grubun Selefilerin İslamcıların buluşma noktası olarak bilinen ve şu anda kapalı bulunan Fussilet Camisi derneğine düzenli olarak giden çevreden olduğu tahmin ediliyor. Bu derneği, 2016 yılında Berlin’in Breitscheid Meydanı’ndaki saldırıyı gerçekleştiren Anis Amri’nin de sık sık ziyaret ettiği biliniyor. Polisin perşembe sabahı gerçekleştirdiği operasyonun nisan ayında evine baskın düzenlenen ve hakkında soruşturma açılan radikal İslamcı Ahmet A. ile ilintili olduğu belirtiliyor. Wedding’de henüz korona önlemleri öncesi kapatılan bir caminin imamı olan Ahmet A. ve partneri yalan beyanlar yoluyla Berlin Yatırım Bankası’ndan (IBB) 18 bin avroluk acil korona yardımı elde etmekle suçlanıyordu.

Almanya’da hükümet korona krizi nedeniyle maddi sıkıntılar yaşayan küçük işletmelere ve serbest çalışanlara yönelik destek ödemeleri yapmıştı. Söz konusu yardımları bir an önce zor durumdaki işletmelere ulaştırmak isteyen Berlin Yatırım Bankası, gelen online başvurulardaki talepleri ayrıntılı bir incelemeden geçirmeksizin karşılamıştı.

HALKWEB – BERLİN

FOTO:  Mike Powell on Unsplash

HABERE YORUM KAT