Almanya'da gıda fiyatları 4.3 arttı

Almanya'da gıda fiyatları 4.3 arttı

Almanya'da gıda fiyatları, geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 4,3 arttı. 

FRANKFURT - Almanya'da yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde yüzde 1,6 arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) nihai verilerine göre, ülkede enflasyon, yıllık bazda yüzde 1,6 yükselirken, aylık bazda değişmedi. 

Gıda fiyatları ise geçen yılın ekim ayına kıyasla 2017'nin aynı döneminde yüzde 4,3 arttı. 

AB uyumlu nihai TÜFE ekimde aylık yüzde 0,1 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,5 arttı. Nihai veriler, daha önce yayımlanan öncü verileri teyit etti.

Almanya'da enerji fiyatları aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 1,2 yükseldi.

Almanya ekonomisi yüzde 0,8 büyüdü

Almanya ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 büyüme kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,8 arttı. Büyüme performansı, piyasalardaki yüzde 0,6’lık beklentinin hafif üstünde gerçekleşti.

Çeyrek bazda ele alındığında, büyümeye olumlu katkı dış ticaretten geldi. İhracat ve ithalat dengesi GSYH üzerinde olumlu bir etki yaptı. 

Hem genel hükümet hem de hanehalkının nihai tüketim harcamaları, önceki çeyrek seviyesinde seyrederken, brüt sabit sermaye oluşumu ekonomik büyümeye olumlu katkıda bulundu.

Yıllık bazda ise üçüncü çeyrekte takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH artışı, piyasalardaki yüzde 2,3’lük beklentinin üzerinde, yüzde 2,8 seviyesinde belirlendi.

Bu yılın üçüncü çeyreğindeki ekonomik performans, iç piyasada istihdamdaki 44,5 milyon kişiyle gerçekleşti.

Almanya'da şirket iflaslarında azalış 

Almanya'da bu yılın ağustos ayında iflas eden şirket sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 azaldı. 

Destatis'ten yapılan açıklamaya göre, Almanya'da bu yılın ağustos ayında bin 712 işletme iflas açıkladı. İflaslar, 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,3 geriledi. 

Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da iflaslardan en çok 331 iflas davasıyla motorlu taşıtların bakım ve onarımı dahil sanayi ticaret sektörü etkilendi. Bunu 265 iflas başvurusuyla inşaat sektörü ve 219 başvuruyla ekonomik alanda mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler izledi.

Şirketlerin iflas talepleriyle ilgili alacaklılara ödenmesi öngörülen borç, ağustosta yaklaşık 4,5 milyar avro olarak kaydedildi. Söz konusu borç, 2016’nın ağustos ayında ise yaklaşık 1,7 milyar avroydu.

Kurumsal iflaslar dışında 8 bin 420 borçlu da ağustos ayında iflas başvurusunda bulundu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,8 azaldı.

Abdulselam Durdak

HABERE YORUM KAT