Almanya'da et vergisi önerisi

Almanya'da et vergisi önerisi

Et ürünlerine yüzde 166'ya kadar zam yapılmasını öneren uzmanlar, bu durumda yılda 18 bin kişinin hayatını kaybetmesininin önleneceğini ve sağlık masraflarından 4 milyar dolar tasarruf edileceğini açıkladı.

BERLİN - Plos One araştırma dergisinde yayımlanan bir makalede, et tüketiminden kaynaklı kanser rahatsızlıkları nedeniyle yılda yaklaşık 4 milyar dolar sağlık harcaması yapıldığı belirtildi.

Alman taz gazetesinin aktardığı araştırmada, Dana, kuzu ve domuz etinin fiyatlarına yüzde 28, sosis, pastırma gibi yan ürünlere ise yüzde 166 zam yapılması durumunda, et tüketimi kaynaklı rahatsızlıklardan meydana gelen 18 bin 400 ölümün engellenebileceği kaydedildi.

Araştırmada ayrıca dünya üzerinde her yıl yaşanan 2,3 milyon ölümün et tüketimiyle ilgili olduğu kaydedilirken, beyin kanaması, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve bağırsak kanseri tetikleyiciliğinde et tüketiminin rolünün bulunduğu belirtildi. Oxford Üniversitesi'nde görev yapan Marco Springmann, et tüketiminin kansere neden olabileceğini belirtiti.

Dünya Sağlık Örgütü ise sadece işlenmiş etleri kanser tetikleyici olarak sınıflandırıyor ancak parça dana, domuz ve kuzu etini "olası kanser tetikleyici" olarak belirtiyor. Alman Sağlık ve Beslenme Toplumu ise haftada 600 gramdan fazla et ve işlenmiş et yenilmemesini tavsiye ediyor. Ancak Almanya'da gerçekleşen tüketim, ortalama olarak tavsiye edilen miktarın 2 katı.

Araştırmada ayrıca dünya çapında bir et vergisi getirilmesi durumunda yılda 220 bin kişinin ölümünü engelleyeceğinin ve 40 milyar dolar tasarruf sağlanacağının altı çizildi. 

 

HABERE YORUM KAT