Almanya'da 15 Temmuz şehitleri unutulmadı

Almanya'da 15 Temmuz şehitleri unutulmadı

Frankfurt'ta 15 Temmuz şehitlerini anma etkinliği düzenlendi. Darbe girişiminde şehit olanlar anısına ucunda, şehitlerin fotoğraflarının bulunduğu 250 balon havaya bırakıldı.

FRANKFURT (AA) - Almanya'nın Frankfurt kentinde, "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolasıyla, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde şehit olanların anıldığı etkinlik düzenlendi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Hessen Bölge Teşkilatınca Goethe (Goetheplatz) Meydanı'nda düzenlenen etkinlik İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kentte yaşayan Türklerin Türk ve Kayı boyu bayraklarıyla katıldığı etkinlik kapsamında, darbe girişiminde şehit olanlar anısına 250 balon havaya bırakıldı. Balonların ucunda, şehitlerin fotoğrafları ve darbe girişimiyle ilgili bilgilendirmenin yer aldığı görüldü.

20180715_2_31470344_35669210_web.jpg

Program kapsamında FETÖ'nün darbe girişimi gecesi ve sonrasında Anadolu Ajansı foto muhabirleri tarafından çekilen fotoğraflar sergilendi.

Ayrıca meydandan geçenlere 15 Temmuz darbe girişimini anlatan Almanca, İngilizce ve Türkçe hazırlanmış broşürler dağıtıldı.

UID Genel Sekreteri Tamer Cansız, etkinlikte yaptığı konuşmada, 15 Temmuz şehitleri ve gazilerinin o gece tarih yazdıklarını söyledi.

Şehitlerin hatıralarını gelecek nesillere aktarmaya devam edeceklerini belirten Cansız, "Hiç şüphesiz ki şehitlerimiz, kalplerimizdeki muntazam yerlerini daima muhafaza edeceklerdir. Artık her yıl 15 Temmuz'da kendilerini gönülden yad edecek, hatıralarını gelecek nesillere aktaracağız." dedi.

20180715_2_31469246_35666287_web.jpg

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği'nde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü için anma töreni düzenlendi.

Büyükelçilikteki tören, şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kuran-ı Kerim okunmasıyla başladı. 

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, törende, FETÖ tehdidinin Türkiye ile sınırlı olmadığını söyledi.

"Örgütün, Almanya da dahil olmak üzere hala bir çok ülkede diyalog eğitim iş dünyası kisvesi altındaki yapılanmaları faaliyetlerini sürdürmektedirler." diyen Aydın, "Bunlar şimdi burada ihanet tohumlarını ekmeye devam etmektedirler." ifadesini kullandı. 

Aradan geçen 2 yılda Almanya'da FETÖ ile mücadelede yapılan yoğun bilgilendirme ve haklı uyarılara rağmen arzu edilen sonuçları alamadıklarına dikkati çeken Aydın, şunları kaydetti:

"Dost ve müttefiklerimizden temel beklentilerimiz,  bu demokrasi düşmanı darbeci hainleri korumak yerine, bizimle dayanışma ve iş birliği içinde olmalarıdır. Kendilerinden çok geç olmadan gerçekleri görerek gerekli adımları atmalarını bu vesileyle bir kez daha beklediğimizi ve talep ettiğimizi kuvvetle vurgulamak istiyorum. Önümüzdeki dönemde bu konuda müttefikliğe yakışan dürüstlük ve samimiyet içerisinde hareket etmelerini temenni ediyoruz."

FETÖ'nün sadece Türkiye için değil, yapılandıkları tüm ülkeler için bir tehdit oldukları konusunda uyarıların hep birlikte sürdürülmesi gerektiğini dile getiren Aydın, "Yakın zamana kadar FETÖ gerçeğini görmeyi tümüyle reddeden hatta Türkiye'den ve dünyanın diğer bölgelerinden kaçan FETÖ mensuplarına kapılarını açan Almanya'da FETÖ gerçeğine ilişkin farkındalığın henüz çok zayıf, yetersiz az ve yavaş da olsa değişmeye başladığını memnuniyetle gözlemliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'yı kastederek FETÖ gerçeğiyle yüzleşme zamanının geldiğini ifade eden Aydın, "Türkiye'de darbe girişiminde payı olan FETÖ unsurlarına karşı gerekli adli ve idari tedbirlerin alınmasının zamanı gelmiş ve geçmektedir. Sözün özü, Alman makamlarından demokrasiye desteklerini sözle değil, darbecilerin yargılanmalarını sağlayacak fiillerle göstermelerini bekliyoruz." diye konuştu.

Aydın, darbe teşebbüsünü, kendini kainatın imamı olarak nitelendiren bir meczubun müritlerinin tezgahladığı toplu işgal girişimi olarak nitelendirdi. 

Milletin geleceğini tahakküm altına alacağını sananların bizzat millet tarafından derdest edildiğini vurgulayan Aydın, o gece halkın şanlı direnişiyle tarihi bir destan yazıldığını ve Türk milletinin tüm dünyaya eşsiz bir demokrasi dersi verdiğini anlattı.

Abdulselam Durdak

 

HABERE YORUM KAT