'Almanya kendi ayağına sıkar'

'Almanya kendi ayağına sıkar'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya'nın Gümrük Birliği'ni güncellenmesini önlemesi halinde kendi ayağına sıkmış olacağını iddia etti.

BRÜKSEL - AKP hükümeti ile Alman yetkililer arasında yaşanan gerginlik nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması, başta gurbetçiler olmak üzere tüm vatandaşlar açısından olumsuz sonuçlar doğurmuştu.

Almanya son olarak 1995 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği'nin kapsamının genişletilmesine karşı olduğunu açıklamıştı. SPD Genel Başkanı Martin Schulz da, Türkiye'deki Alman tutukluların serbest bırakılmaması halinde Gümrük Birliği'nin genişletilmemesi gerektiğini söylemişti.

'Hayrete düşüyoruz'

AKP hükümeti tarafından konuyla ilgili olarak açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Almanya'nın aksi yönde görüş belirtmesinin kendi ayağına sıkmak olduğunu iddia etti. Türkiye'nin rekabetten korkmadığı için Gümrük Birliği'ni güncellemek istediğini ileri süren Şimşek, "Alman arkadaşlarımız Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunda işleri yavaşlatmaya çalışıyorlar. Hayrete düşüyoruz. Kendi ayaklarına sıkıyorlar" dedi.

AB lehine 300 milyar dolar 

Gümrük Birliği'nin başlangıcından itibaren AB'nin Türkiye'yle ticarette 300 milyar dolarlık fazla verdiğini hatırlatarak, "Biz daha açık, rekabetçi, üretken, girişimci ekonomi olmak için Gümrük Birliği'nin güncellemesini istiyoruz. Bu güncelleme, Türkiye'nin AB'yle ticaret hacmini 2 katına çıkaracak. Bu durumdan herkes fayda sağlayacak. Avrupa'daki dostlarımız daha akılcı ve daha az duygusal davranmalı. Güncelleme herkesin faydasına bir durum" ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT