700 bin kişiye sahte emeklilik şoku

700 bin kişiye sahte emeklilik şoku

Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, Almanya’da sahte emeklilik şirketleri tarafından emekli yapılan binlerce gurbetçinin emeklilikleri iptal edilmeye başlandı. 25 milyar dolar zarara uğrayan SGK, 10 yıl geriye dönük tüm maaşları geri istiyor.

Sözcü Gazetesi Avrupa Temsilcisi Ali Gülen'in yazısı, borçlanarak emeklilik tartışmalarında büyük sükse yarattı. "Almanya’da gurbetçilere son vurgun. Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) akıl almaz boyutlarda zarara uğratan emeklilik vurgunu Almanya'da patlak verdi" denilen haberde, şu ifadelere yer verildi:

Gurbetçi Türkleri, “Sizi 3 bin 600 günden, daha az prim ödeyip daha yüksek maaş alarak emekli edeceğiz” diyerek kurulan sahte emeklilik şirketleri, yaklaşık 700 bin kişiden en az 1500, en fazla 3000 avro topladı. Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden binlerce kişi, Türkiye'ye tatile gittiğinde bu şirketlerle tanıştırıldı. Vatandaş, bir yasal ticari faaliyeti olmayan şirketlerde, 1 gün ile 15 gün, bazen de bir ay kadar sigortalı gösterildi.

Paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterdiler

1.5 milyar avroyu kurdukları şirketler veya şahıslarına havale ettiren sözde ‘emeklilik danışmanları', insanları Türkiye'de kurdukları paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi göstererek, SSK numaraları verdirdi. Buna dayanarak da binlerce kişi, SSK'dan 4a sigortalısı olarak, emekli edildi. Paravan şirketler o kadar çoğaldı ki, Sosyal Güvenlik Kurumu harekete geçti.

SGK: Size ödediğimiz paraları faiziyle geri ödeyeceksiniz

Ve bu şirketleri takibe aldı. Kişi başı ortalama 120.000 TL ödeyerek emekli olan 700 bin kişiden birçoğuna şimdi kurumdan, “Sahte bilgi ve belgelerle aylık bağlattığınız için emekli aylığınız iptal edildi. Size ödediğimiz paraları faiziyle geri ödeyeceksiniz” yazısı gönderildi. 25 milyar dolar zarara uğrayan ve emekliliği iptal eden SGK, 10 yıl geriye dönük tüm maaşlar ve emeklilik ikramiyelerini de geri istiyor.

 

HABERE YORUM KAT