+18 Deliler her şeye rağmen Almanya'da

+18 Deliler her şeye rağmen Almanya'da

Almanya’da Bağımsız Film Denetleme Kurulu (FSK) tarafından içerdiği 18 yaş sınırlaması getirilen “Deliler Fatih’in Fermanı” bugün Almanya’nın yanı sıra 16 yaş sınırı ile Danimarka, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika’da gösterime giriyor.

BERLİN - Hazırlıkları yaklaşık 2 yıl süren ve çekimleri Aksaray’da gerçekleştirilen ‘Deliler Fatih’in Fermanı’, bugün Almanya’nın yanı sıra Danimarka, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika’da gösterime giriyor. Aksiyon sahneleri ile dikkat çeken filmin yapımcı ve oyuncuları ise Almanya’nın 18 yaş sınırlamasına tepkili.

Osman Kaya’nın yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Erkan Petekkaya, Yetkin Dikinciler, Cem Uçan, Rüzgar Aksoy, Nur Fettahoğlu, Demet Tuncer, Gülşah Şahin, Batın Uçan, Namık Rüstem Khanlı, Kamil Güler, Serhat Şahin, Mehmet Ali Karakuş, Mehmet Pala ve Baran Öztürk yer alıyor. 

Osmanlı’daki Deliler Akıncı Grubu’nun konu edildiği filmin başrol oyuncularından Cem Uçan, Almanya’nın 18 yaş sınırı getirmesini talihsizlik olarak değerlendirdi.

"Karar trajikomik"

Uçan, bu karardan dönüleceğine inandığını belirterek, “Kendi atalarımızın yaşadıkları hikayeyi birebir anlatıyoruz. Olmamış kahramanlıkları anlatmıyoruz. Avrupa’da 4 milyondan fazla Avrupalı Türk vatandaşı var. Bu filmi izlemek onların da hakkı. ‘Braveheart’, ‘Conan the Barbarian’, ‘300 Spartalı’ gibi filmler 12 yaş sınırı ile bütün sinema salonlarında gösterilirken, ‘aşırı şiddet içeriyor, aşırı Türk milliyetçiliği var’ diye 18 yaş sınırı aldı. Trajikomik” diye konuştu.

"‘Deliler’ Almanya’da gösterilecek"

Almanya’da gala düzenleneceğini de aktaran Uçan “Avrupa’da, Almanya’da nasıl bir kısıtlamayla karşılaşırsak karşılaşalım ‘Deliler’ Almanya’da gösterilecek" dedi.

"Hayal ürününü değil, tarihi bir gerçeği sinemaya aktardık"

Filmin hep yapımcılarından hem de oyuncularından İsmail Filiz de filmin Avrupa vizyon tarihini daha önce 29 Kasım olarak duyurduklarını ancak getirilen 18 yaş sınırından sonra vizyon tarihini ertelediklerini söyledi. 

18 yaş sınırından sonra filmin sadece geç saatlerdeki seanslarda izlenebilir hale geldiğine dikkati çeken Filiz, hukuki olarak itirazda bulunduklarını söyledi. 

Senaryoyu tarih danışmanlarıyla çalışarak ortaya çıkardıklarını belirten Filiz, hayal ürünü değil tarihi bir gerçekliği sinemaya aktardıklarını sözlerine ekledi.

16’ya düşerse diğer seanslarda da gösterilebilir

Filmin Avrupa dağıtımcısı AF Media Gmbh’nin sahibi Ali Fidan ise “Filmdeki bazı sahneler nedeniyle 18 yaş sınırı getirildi. Yaş sınırını 16’ya düşürmek istiyoruz. Film Danimarka, Hollanda, Fransa, Avusturya ve Belçika’da 16 olarak gösterime giriyor” dedi. Yaş sınırının aşağı çekilmesi durumunda filmin diğer seanslarda da gösterilebileceğinin altını çizen Fidan, ortaya çıkacak izleyici kaybının da böylelikle önüne geçilebileceğini aktardı.

HABERE YORUM KAT