17 bin personel çıkaracaklar

17 bin personel çıkaracaklar

Çok sayıda gurbetçinin çalıştığı Volkswagen ve Ford 5 bin, Audi ise 7 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

WOLFSBURG - Alman otomobil üreticisi Volkswagen'in (VW) işçi çıkaracağını açıklamasının ardından Audi CEO'su Bram Schot, yeni pazar hedeflerinin elektrikli otomobil olduğunu belirterek, gelecek 5 yıl içinde kademeli olarak işçi sayısını yüzde 15 oranında azaltmayı planladıklarını duyurdu.

Wolfsburg merkezli VW, üç gün önce yaptığı açıklamada, gelecek 5 yıl içinde 7 bin işçi çıkaracağını açıklamıştı. Peşinden Audi’den de Ingolstadt ve Neckarsulm tesislerinde gelecek beş yıla yönelik işçi sayısını yüzde 15 azaltma planının hazır olduğu açıklaması geldi.

Alman medyasında yer alan haberlere göre işçi çıkarmalarda, ülkede patlak veren dizel emisyon skandalı nedeniyle yaşanan zararların da etkisinin olduğu belirtildi.

Alman haber kanalı N-TV ve Handelsblatt gazetesinin haberlerine göre, şirketin CEO’su Bram Schot ve Mali İşler Başkanı Alexander Seitz, Çin ile ticaret hacimlerini yükselterek, elde edilecek kazançla yapılan zararları telafi etmeyi hedefliyor.

Çok sayıda Türk kökenlinin çalıştığı VW ve Audi’nin son tenkisat planları, başta tedarikçi firmalar olmak üzere, ülkedeki ekonomi çevrelerinin ilk gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Almanya'da Ford 5 bin işçi çıkaracağını açıkladı

Almanya'nın Köln kentinde Avrupa üretim merkezi bulunan Amerikan otomobil firması Ford, 5 bin işçi çıkaracağını duyurdu. Ford fabrikası kararını Köln'deki çalışanlarına gönderdiği bir yazıyla duyurdu.

Ford Köln İşletme Tesisleri Müdürü Gunnar Herrmann ve Personel Dairesi Müdürü Rainer Ludwig imzasıyla işçilere gönderilen tenkisat yazısında, tasarruf planlarının 500 milyon dolar olduğu, bunun da 5 bin işçiyle yollarını ayırmak olduğu belirtildi. Yazıda ayrıca işten çıkarılanların 49 yaşından küçük olması halinde tazminat ödeneceği, 50'den büyük olmaları halinde ise erken emeklilik yoluyla iş ilişkilerinin sonlandırılacağı bildirildi.

Sert tasarruf tedbirlerinin temelinde, şirketin geçen yıllarda hedeflediği rakamlara ulaşamamasının yattığı aktarılırken, Ford Almanya’nın geleceğinin garanti altına alınması için 5 bin çalışanıyla yollarını ayırmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekildi.

Ford Köln’de 18 bin, Saarlous’da 6 bin ve Aachen tesislerinde de ise 200 kişi çalışıyor.

Anadolu’nun Almanya’ya göç sürecinde Köln Ford tesisleri, çok önemli bir yere sahip. Birinci kuşak Türk çalışanların azaldığı fakat onların çocuklarının hala çalıştığı Köln Ford’daki bu tenkisatın, en fazla onları tedirgin ettiği ifade ediliyor.

Hafta içi Volkswagen ve Audi firmaları da ülke genelinde çalışan 5 ve 7 bin olmak üzere toplam 12 bin işçi çıkaracağını açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT