Ikea, Telekom, Rossmann, DM, Puma... Alman politikacılarına "reform" çağrısı... 50'den fazla şirket harekete geçti

Ikea, Telekom, Rossmann, DM, Puma... Alman politikacılarına "reform" çağrısı... 50'den fazla şirket harekete geçti

50'den fazla tanınmış şirket, Alman politikacıları, ekonominin iklim açısından nötr bir şekilde yeniden yapılandırılması için daha fazla çaba göstermeye çağırdı. Şirketler, politikacılardan 6 talepte de bulundu.

50'den fazla tanınmış şirket, yazdıkları bir mektupla Almanya'da koalisyon hükümetine çok sert bir mektup yazdı. Şirket patronları, diğer hususların yanı sıra borç freninde "reform" yapılması çağrısında da bulundu.

İKLİM AÇISINDAN NÖTR YAPILANMA

50'den fazla şirket Alman politikacıları ekonominin iklim açısından nötr bir şekilde yeniden yapılandırılması için daha fazla çaba göstermeye çağırdı. "Çin ve ABD gibi diğer ülkeler dönüşüm için büyük miktarlarda yatırım yapıyor. Almanya'da ise belirsizlik ve şüphecilik hakim" diyen tanınmış şirketlerin bugün yayınlanan çağrısında, "Şu anda ihtiyacımız olan şey, demokratik partiler arasında kapsayıcı bir dayanışma ve birkaç yasama dönemi boyunca sürecek bir siyasi çerçevedir" denildi.

İmzacılar iklimin korunmasına ve Almanya'nın bir iş merkezi olarak potansiyeline açıkça bağlı olduklarını ifade ederken, çağrıda "Küresel sıcaklıkların kontrolsüz bir şekilde artmasının iklime vereceği zarar hesaplanamaz" deniyor. Açıklamada, "Bu nedenle ekolojik ve ekonomik eylemlerimiz sadece tek bir yöne doğru ilerleyebilir: İklim nötrlüğüne doğru. Bir iş merkezi olarak ekonomik hayatta kalmamız da bu hedefe ulaşıp ulaşamayacağımıza bağlıdır. Kendimizi gelecek nesiller tarafından ölçülmeye bırakmalıyız" denildi.

Ancak şirketler hem iktidara hem de muhalefete şu eleştiride de bulundu:

"Ne hükümet ne de muhalefet rekabetçilik, dayanıklılık, iyi işler ve refah için bu fırsatı anlatmakta başarılı olamıyor."

6 TALEP

"Hakim ruh halinin" ülkedeki reform isteğini felce uğrattığını savunan sermaye grupları, "Bu da son 100 yılın en büyük endüstriyel dönüşümünün Almanya'da gerçekleşmeyeceği anlamına geliyor" dedi.

Şirketler politikacılardan özellikle altı şey talep ediyor:

- Hükümet ve muhalefetin 2045 yılına kadar iklim nötrlüğüne nasıl ulaşılacağına dair ortak bir vizyon geliştirmeliler. Mektup bu amaçla bilim, iş dünyası, siyaset ve sivil toplumdan üyelerin yer alacağı bir "dönüşüm komisyonu" kurulmasını öneriyor.

- Yeşil elektrik ve hidrojen için rekabetçi enerji fiyatları.

-Borç freninin "daha da geliştirilmesi": Mektuba göre ekonominin dönüşümü büyük mali kaynaklar gerektirecek. Açıklamada, "Bu nedenle, iklim-nötr bir ekonomiye yönelik yatırımları mümkün kılacak ve özel sektör tarafından yapılacak müteakip yatırımları tetikleyecek bir bütçe çerçevesi çağrısında bulunuyoruz" deniliyor.

- Örneğin CO2 fiyatı ile ilgili olarak Avrupa içinde uyumlu standartlar ve "yeşil öncü piyasalar".

- Özellikle "tamamen dijitalleştirilmiş bir idare" yoluyla federal, eyalet ve yerel düzeyde daha az bürokrasi

- Düşük gelirli nüfus grupları için hedefe yönelik yardım sağlayan sosyal sorumluluk sahibi bir dönüşüm.

ÜNLÜ FİRMALAR VAR

Çağrıyı imzalayanlar arasında Ikea, Telekom, ThyssenKrupp, Frankfurt Havalimanı işletmecisi Fraport, çikolata üreticisi Ritter Sport, eczane zincirleri Rossmann ve DM, enerji şirketleri Eon ve Enbw, spor modası üreticisi Puma ve yapı malzemeleri grubu Heidelberg Materials gibi tanınmış şirketler yer alıyor.

Mektup, CEO'lar ve genel müdürlerden oluşan bir girişim olan İklim Ekonomisi Vakfı tarafından başlatıldı.

Şirketler, borç freninin "daha da geliştirilmesi" çağrısıyla, o zamana kadar bir reformu hep dışlamış olan CDU/CSU ve FDP'ye açıkça karşı çıkıyorlar. Ancak mektup aynı zamanda özel yatırımın önemini de vurguluyor. Alman Anayasası'nda yer alan borç freni sadece sınırlı net borçlanmaya izin veriyor. Köklü bir reform için Federal Meclis ve Federal Konsey'de üçte iki çoğunluk gerekiyor. Bunu başarmak için muhalefetin de katılımı gerekiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT