Dikkat çeken rapor: Almanya’dan CHP’li belediyelere destek

Dikkat çeken rapor: Almanya’dan CHP’li belediyelere destek

Alman Bilim ve Politika Vakfı’nın (SWP) raporunda, Erdoğan’ın yerel seçimler öncesinde verdiği ‘oy yoksa hizmet yok’ mesajı anımsatılarak Almanya’nın CHP’li belediyelerin altyapı ve iklim projelerine destek verebileceğine dikkat çekildi. İşte ayrıntılar…

Almanya’nın saygın düşünce kuruluşu SWP’nin, Türkiye’deki siyasi güç dengelerinde 31 Mart yerel seçimleriyle yaşanan değişimin mercek altına alındığı raporunda, Almanya ile Türkiye ilişkilerinin CHP’li belediyelerle yoğunlaştırılacak, derinleştirilecek iş birliğiyle canlandırılabileceğine dikkat çekiliyor.

SWP bünyesindeki Uygulamalı Türkiye Araştırmaları Merkezi (CATS) Müdürü Dr. Hürcan Aslı Aksoy ile uzman Dr. Yaşar Aydın tarafından kaleme alınan raporda önce yerel seçim sonuçlarına ilişkin gözlem ve değerlendirmelere yer veriliyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, CHP’nin yerel seçimlerdeki başarısı ‘tarihi galibiyet’ sözleriyle tanımlanırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ise seçmen tarafından, ‘sadece ekonomik sefalet nedeniyle değil, aynı zamanda artan yolsuzluk ve kayırmacılık nedeniyle cezalandırıldığına’, seçmenin izlediği istikrarsız para politikasının faturasını Erdoğan’a yerel seçimlerde kestiğine işaret ediliyor.

‘ERDOĞAN’IN KARİZMASI ZEDELENDİ’

Seçim yenilgisi nedeniyle Erdoğan’ın ‘karizmasının zedelendiğine’ dikkat çekilen raporda, “Muhtemelen bu seçimden çıkan en önemli mesaj, 2028 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde bir iktidar değişikliğinin ilkesel olarak mümkün olduğudur” ifadelerine yer veriliyor.

SWP raporunda ayrıca, “Kimlik siyasetinin reddi, Erdoğan’a bir ders” alt başlığı altında, yerel seçim sonuçlarının artık Türkiye siyasetindeki bir değişime işaret ettiği, laik-dindar, Alevi-Sünni, Türk-Kürt gibi kültürel ve etnik kimlikler üzerinden yapılan siyasetin öneminin azalmakta olduğu kaydediliyor.

“Erdoğan döneminin sonunun başlangıcı mı?” sorusuna yanıt aranan raporda, cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yerel seçimlerden farklı sosyo-politik dinamiklere tabi olduğuna vurgu yapılıyor, ayrıca Erdoğan’ın partisinden daha popüler olduğu hatırlatılıyor.

Bununla birlikte uzmanlar, “Erdoğan’ın görev süresinin kalan dört yılı çok sayıda sınamayı beraberinde getirecektir. Bunları popülaritesini kaybetmeden atlatması çok zor olacaktır” öngörüsüne yer veriyor.

Erdoğan’ın bir sonraki seçimlere kadar popülaritesini yeniden artırmasını zora sokacak muhtemel zorluklar ise özetle şöyle sıralanıyor: “Erdoğan’ın sağ cenahtaki mevcut ve potansiyel müttefikleri de büyük miktarda oy kaybetti. Yeniden Refah Partisi ile Erdoğan’ın yeni bir rakibi var. Ayrıca büyükşehirlerin muhalefete kaptırılması, iktidar elitlerinin kamu kaynaklarına erişimini daha da kısıtlayacak ve bu da daha fazla seçmeni AK Parti’den uzaklaştıracak.”

‘İMAMOĞLU KONUMUNU SAĞLAMLAŞTIRDI’

Raporda yerel seçimlerde üçüncü kez seçilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu için de değerlendirmelere yer veriliyor. İmamoğlu’nun şimdiden Türk ve yabancı medyada diğer Türk muhalif siyasetçilerden daha fazla ilgi gördüğüne dikkat çekiliyor: “İmamoğlu’nun zaferi hiç şüphesiz önümüzdeki yıllarda Erdoğan’ın en güçlü rakibi ve bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde umut vaat eden bir aday olarak konumunu sağlamlaştırdı.”

İmamoğlu’nun siyasi yasak ve üç yıldan yedi yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davaya işaret edilen raporda, “Bu yargılamanın siyasi amaçlı olduğu açıktır. Seçimin galibi İmamoğlu’nun mahkûm edilmesi, kendisi ve partisi CHP ile dayanışmaya yol açacaktır. Bu da onu siyasi olarak güçlendirecektir” görüşü aktarılıyor.

‘ALMANYA MALİ DESTEK SAĞLAYARAK DEVREYE GİREBİLİR’

Erdoğan’ın yerel seçimlerden önce seçmenlere “Oy yoksa hizmet yok” sözleriyle muhalefetin kazandığı belediyelere merkezi hükümetin destek sağlamayacağı mesajının anımsatıldığı SWP raporunda, şu ifadeler yer alıyor:

“Bu yolla CHP yönetimindeki İstanbul belediyesinin iç borçlanmasını imkânsız hale getirmişti. Bu nedenle örneğin raylı ulaşım ağı daha fazla genişletilemedi. İşte bu noktada Almanya, raylı ulaşımın genişletilmesi ve dijitalleşme gibi altyapı ve iklim projeleri için belediyelere mali destek sağlayarak devreye girebilir.”

HABERE YORUM KAT