"Deutschlandticket"a zam yolda gözüküyor... Scholz verdiği sözü tutmayacak mı...

"Deutschlandticket"a zam yolda gözüküyor... Scholz verdiği sözü tutmayacak mı...

Ulaştırma bakanları, Federal Şansölye'nin bu amaçla 350 milyon Euro tutarında artık fon sağlama sözüne dayanarak, Deutschlandticket fiyatının bu yıl sabit kalması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak bu fonlar henüz aktarılmadı ve acil paraya ihtiyaç var.

Federal eyaletlerin ulaştırma bakanları, grev dalgalarından etkilenen terel toplu taşımacılığın geleceğini görüşmek üzere Münster'de bir araya geliyor.

Toplantıdaki kilit konu, şu anda 49 Euro olan Deutschlandticket meselesi. Peki bu fiyat ne kadar süre daha kalacak? İşte bu tamamen Federal Şansölye Olaf Scholz'un verdiği sözü tutup tutmayacağına bağlı.

Deutschlandticket şu an halihazırda 11 milyondan fazla satıldı. Uygulamaya konulduğu 1 Mayıs 2023 tarihinden bu yana, yerel toplu taşımada önemli bir faktör olarak kendini kabul ettirdi. Ancak, başarısına rağmen, özellikle finansman açısından büyük zorluklar var.

Yeşiller Partisi'nden Oliver Krischer, "Uzun vadeli finansman hala bir sorun" diyor ve işveren katkılarıyla ek gelir elde etmek için biletin bir iş bileti olarak daha güçlü bir şekilde kurulmasını öneriyor. Ancak 49 Euro'luk fiyatın korunup korunamayacağı ve ne kadar süreyle korunabileceği sorusu ortada duruyor.

FON SÖZÜ TUTULMADI

Ulaştırma bakanları, Federal Şansölye'nin bu amaçla 350 milyon Euro tutarında artık fon sağlama sözüne dayanarak, Deutschlandticket fiyatının bu yıl sabit kalması konusunda anlaşmaya varmıştı. Ancak bu fonlar henüz aktarılmadı ve federal eyaletler ile taşımacılık şirketlerinin acilen paraya ihtiyacı var.

Fonların aktarılmaması halinde bu yıl bilet fiyatlarına zam yapılması kaçınılmaz olabilir. Bunun ne kadar yüksek olabileceği henüz belli değil.

Deutschlandticket'in fiyat gelişimine ilişkin belirsizlik bu yılın ötesinde de devam edecek. Schleswig-Holstein Ekonomi Bakanı Claus Ruhe Madsen, gelecekte yolcular üzerinde daha büyük bir mali yükün mümkün olabileceğini öne sürüyor.

Federal hükümet 2025 yılına kadar yılda 1,5 milyar Euro sağlayacak. Eyaletler, toplu taşımayı cazip ve uygun fiyatlı tutmak için bundan sonrası için de güvenilir bir taahhütte bulunulmasını istiyor.

Bunun için de yerel toplu taşımayı genişletmek ve modernize etmek için mali kaynaklara ihtiyaçları var. Alman Taşımacılık Şirketleri Birliği'nden (VDV) Alexander Möller, Ulaştırma Bakanları Konferansı'nda yerel toplu taşımacılığın genel finansmanının tartışılmasının tam da bu nedenle önemli olduğunu vurguluyor. Kapsamlı yatırım ve güvenli finansman olmadan Deutschlandticket cazibesini kaybedebilir...

ARTI49

HABERE YORUM KAT