Bilim insanlarını şaşırtan keşif: Diyabet ilacı Parkinson hastalığını yavaşlatıyor

Bilim insanlarını şaşırtan keşif: Diyabet ilacı Parkinson hastalığını yavaşlatıyor

Yeni yapılan bir çalışma diyabet ilacı olan lixisenatide alan hastaların parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı keşif edildi.

Yeni yapılan bir çalışmaya göre, diyabet ilacı lixisenatide klinik bir deneyde Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatmayı başardı.

İlaç, hastalıklarının erken evrelerinde olan 156 hasta üzerinde test edildi. Bu hastaların hepsi halihazırda standart Parkinson ilacı levodopa ya da diğer ilaçları almaktaydı. Deneklerin yarısına aktif bileşen lixisenatide, diğer yarısına ise plasebo verildi.

SEMPTOMLAR GELİŞMEDİ

Bir yıl sonra, plasebo kontrol grubundaki katılımcıların semptomlarında öngörülebilir bir kötüleşme görüldü.

Ancak, lixisenatide alanların Parkinson hastalığının şiddetinde bir değişiklik olmadı. Bu kişilerde titreme veya uzuvlarda sertlik gibi tipik Parkinson semptomları gelişmedi. Bununla birlikte, deneklerin çoğu bulantı ve kusma gibi yan etkiler yaşadı.

"ÇOK İLGİNÇ"

Araştırmacılara göre, diyabet ilacının Parkinson hastalığındaki kesin etki şekli henüz tam olarak anlaşılmış değil.

Nörolog ve Parkinson uzmanı Prof. Joseph Claßen’e göre yeni sonuçlar “çok ilginç”. Alman Parkinson ve Hareket Bozuklukları Derneği’nin (DPG) başkanı bir basın açıklamasında, Parkinson’un bu ilaç sınıfıyla yavaşlatılabilmesi halinde bunun büyük bir başarı olacağını söyledi.

Parkinson için halihazırda ilaç ve fizyoterapiden cerrahi müdahalelere kadar çeşitli tedavi seçenekleri bulunsa da hastalık henüz tedavi edilemiyor. Bu nedenle yeni araştırma bulguları daha etkili tedavilerin önünü açabilir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT