Almanya'da oy verme yaşı 16'ya mı iniyor

Almanya'da oy verme yaşı 16'ya mı iniyor

SPD'li siyasetçi Bärbel Bas, federal ve eyalet seçimlerinde seçme yaşının 16'ya düşürülmesi gerektiğini söylerken, "Demokrasimiz için iyi olur" dedi. Bu açıklamalara Yeşiller destek verirken, FDP ise karşı çıktı...

SPD'li Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas, seçme yaşının genel olarak 16'ya indirilmesi lehinde konuştu. Bas, "Haziran ayındaki Avrupa seçimlerinde ilk kez 16 yaşındakilerin oy kullanmasına izin verilecek. Bu demokrasimiz için iyi olur" derken, "Biz de federal ve eyalet seçimlerinde aynı şeyi yapmalıyız" diye belirtti.

"Oy verme yaşının 16'ya indirilmesi için anayasal çoğunluk için kampanya yürütmekten vazgeçmeyeceğim" diyen Bas, "Benim için bu demokrasi eğitiminin bir parçası" diye belirtti.

Bas, ilgili araştırmalara atıfta bulunarak, insanlar ne kadar erken oy kullanırsa, gelecekte seçimlere düzenli olarak katılma olasılıklarının o kadar yüksek olduğunu savundu.

HEM DESTEK GELDİ HEM DE TEPKİ

Bas'ın girişimi Yeşiller'den destek, FDP tarafından ise tepkiyle karşılandı. Yeşiller siyasetçisi, Federal Meclis Başkan Yardımcısı Katrin Göring-Eckardt, gençlerin "kendi geleceklerine karar verme hakkına sahip olduklarını" söyledi. Katrin Göring-Eckardt, bu nedenle kendisi de seçilme yaşının 16'ya indirilmesinden yana...

FDP'li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki ise buna karşı olduğunu ifade etti. Kubicki, "Benim görüşüme göre oy kullanma yaşı reşit olma yaşıyla bağlantılı olmalıdır" derken, şunları söyledi:

"Eğer yasa koyucu 18 yaşından küçüklere tam hukuki ehliyet tanımıyorsa, o zaman ülkenin siyasi geleceğine karar verirken bu olgunluğu yasal olarak tanımlamanın bir anlamı yoktur."

ARTI49

HABERE YORUM KAT