Almanya'da "mavi kart" alanların sayısı artıyor... Türkler kaçıncı sıraya yerleşti

Almanya'da "mavi kart" alanların sayısı artıyor... Türkler kaçıncı sıraya yerleşti

Almanya, vasıflı işçi açığını kapatmaya çalışıyor. Bu yıl Almanya, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden de büyük bir işgücü akını alıyor. Özellikle Mavi Kart burada belirleyici oluyor. 2023 yılında 8 bin Türk, bu kartı aldı...

Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden Almanya'ya çalışmak için gelenlerin sayısı 2023 yılında yeniden keskin bir artış gösterdi. Federal İstatistik Dairesi'ne göre, geçen yıl üçüncü ülkeler olarak adlandırılan ülkelerden gelen yaklaşık 419.000 kişi Almanya'da istihdam edildi; bu rakam bir önceki yıla göre 68.000 daha fazla. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 19'luk bir artış anlamına geliyor.

Kazanç getirici bir işte çalışmak üzere geçici oturma iznine sahip olanların sayısı 2010 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde arttı. O tarihte AB üyesi olmayan ülkelerden 85.000 kişi Almanya'da işçi göçmeni olarak bulunuyordu. Artış özellikle son iki yılda daha da belirgin hale geldi. Bu sayı 2023'te olduğu gibi 2022'de de yüzde 19 oranında arttı.

"MAVİ KART" SAHİPLERİ ARTIYOR

Federal İstatistik Dairesi'ne göre 2023 yılında göçmenlerin dörtte birinden fazlası AB Mavi Kartına sahip olacak. Özellikle AB üyesi olmayan ülkelerden gelen akademisyenleri hedefleyen bu kart, çalışanlar için daha hızlı kalıcı yerleşim izni sağlıyor ve aile birleşimini kolaylaştırıyor. Açık ara farkla en fazla çalışan 33 bin kişi ile Hindistan'dan gelirken, onu sırasıyla 10.000 ve 8.000 kişi ile Rusya ve Türkiye takip etti.

2023'ün sonunda işgücü göçmenlerinin üçte ikisinden fazlası, yani yüzde 67'si erkek oldu ve çoğunluğu 25 ila 35 yaş arasında bulunuyor. Kadınlar sadece mesleki eğitim almış vasıflı işçiler arasında ağırlıkta kaldı. "Batı Balkanlar Yönetmeliği" temelinde erkeklerin oranı yüzde 87 ile özellikle yüksek çıktı. Bu düzenleme Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'dan gelen kişilerin Alman işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Akademik niteliklere sahip vasıflı işçiler arasında cinsiyet oranı neredeyse dengeliydi ve erkeklerin oranı yüzde 52'ydi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT