'Almanya, bize şantaj yapıyor'

'Almanya, bize şantaj yapıyor'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci,  "Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellemesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını doğrusu yadırgıyoruz" dedi.

İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,  "(Gümrük Birliği Anlaşması) Son zamanlarda siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya'nın Gümrük Birliği'nin güncellemesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını da doğrusu yadırgıyoruz" dedi.

Tüfenkci, “Şu anda herhangi bir kopukluk da yok, kendi seyri içerisinde devam ediyor. Ama biz bunu hızlandırmak istiyoruz. Bunu 2018'İn sonuna doğru belirli bir yola koymak istiyoruz" diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) “Küresel Ticaret" konulu konferansına katıldı. 

Toplantıya Tüfenkci'nin yanı sıra TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de katıldı.

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesini gerçekten önemsiyoruz"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Tüfenkci, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki gümrük birliği anlaşmasına dikkat çekerek, “Baktığımız zaman bizim geleneksel pazarlarımızda en önemli yer Avrupa pazarı ve Avrupa Birliği. Elbette ki Türkiye için önemli ve biz Gümrük Birliği güncellemesini gerçekten önemsiyoruz. Ama son zamanlarda siyasi gelişmelere bağlı olarak özellikle Almanya'nın gümrük birliği güncellemesini bir şantaj aracı olarak kullanmasını da doğrusu yadırgıyoruz. Özellikle uluslararası ticarete öncülük ettiğini ifade eden bir ülkenin diğer ülkeler noktasında ekonomik anlamda bir şantaja yönelmesi ve gümrük  birliğinin güncellenmesi noktasında bir şantaj aracı olarak kullanması, bunun güncellenmeyeceğini ve kesileceğini yönünde bir takım beyanlarda bulunması bizi üzüyor. Çünkü biz inanıyoruz ki bu Gümrük Birliği'nin güncellemesi Türkiye için önemli, bir kazanç. Aynı zamanda Türkiye kadar Avrupa Birliği için de bir kazanç" dedi.

"Sistematik sorunlar oluşturmaya başladı"

"Bu tek taraflı bizim baskımızla veya istememizle olacak bir konu da değil" diyen Bakan Bülent Tüfenkci, "Çünkü bunu iki taraf birlikte kararlaştırdı. Ve iki tarafında menfaatine olan, iki tarafında kazanacağı, ticaret hacmini büyüteceği bir güncelleme, önemli. Zaman içerisinde gümrük birliği Türkiye aleyhine işleyen bir hale geldi ve sistematik sorunlar oluşturmaya başladı. Adaleti sağlama adına da gümrük birliğinin güncellenmesi önemli ve biz bunu önemsiyoruz. Bu noktada da görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Şu anda herhangi bir kopukluk da yok, kendi seyri içerisinde devam ediyor. Ama biz bunu hızlandırmak istiyoruz. Bunu 2018'in sonuna doğru belirli bir yola koymak istiyoruz" diye konuştu. 

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png

 

HABERE YORUM KAT